mandag den 27. september 2010

Det nyhedssøgende menneske

Det nyhedssøgende karaktertræk - En fod på speederen
Elaine Aron, ph.d. referer i selvhjælpsbøger og forskningsartikler flere gange til det nyhedssøgende karaktertræk. Trækket giver mennesker et drive til at opleve nye ting og søge udfordringer. Det nyhedssøgende menneske keder sig ved rutiner og har brug for afveksling og forandring for at føle sig tilpas stimuleret. Hvis der er for meget forudsigelighed og regelmæssighed i hverdagen, kan den nyhedssøgende blive grebet af uro, rastløshed og utålmodighed. Det føles om om at der "mangler noget". Behovet for at søge nye udfordringer kan variere. Nogle er nyhedssøgende i meget høj grad, andre befinder sig i midten, og så findes der mennesker, som kun har et ganske lille behov for at bryde rutiner.
I overført forstand har nyhedssøgende mennesker en fod på speederen - fuld fart fremad. Biologisk set er fremdriften forbundet med et aktiviteteten i en adfærdsaktiverende del af nervesystemet (BAS eller Behaviour Activation System).

Nyhedssøgende og sensitiv - og en fod på bremsen
At være særligt sensitiv hænger biologisk set sammen med aktivitet i en del af nervesystemet, som er forbundet med at standse og checke efter: BIS (Behaviour Inhibition System). Elaine Aron understreger, at denne mekanisme medvirker til, at man overvejer en situation og mulige konsekvenser af handling før man kaster sig ud i noget nyt. Billedligt talt svarer det til at have en fod på bremsen og se sig godt for inden man kører ud i et trafikeret vejkryds. Og denne evne til at undersøge om der er fri bane eller fare på færde, som især særligt sensitive mennesker er begavet med, er både fornuftig og afgørende for vores evne til at overleve.
Mange mennesker forestiller sig automatisk, at det nyhedssøgende karaktertræk er en modsætning til at være særligt sensitiv. Men sådan hænger det ikke sammen. Det er snarere to forskellige skalaer, og man kan score højt, medium og lavt på dem begge. Et særligt sensitivt menneske kan have en høj, medium eller lav grad af det nyhedssøgende træk i sig.
Med andre ord er det muligt både at være særligt sensitiv og nyhedssøgende i høj grad - oplevelsen kan beskrives som at køre gennem tilværelsen med en fod på speederen og en på bremsen - samtidig!
Det en stor udfordring for mennesker med denne dobbelthed at finde og bevare balancen. Den sensitive side har brug for at undgå overstimulering, mens den nyhedssøgende side trives ved stimulering. Den sensitive side holder sig tilbage og ser situationer an, men pga. den nyhedssøgende side vil det ikke vare længe inden, der alligevel bliver taget affære og sat gang i sagerne.
Der findes ingen enkle løsninger på, hvordan man får modsætningerne til at spille godt sammen, især hvis man har for vane at modarbejde og fornægte sin sensitivitet. Men via erfaringer i konkrete situationer kan man lære sine individuelle grænser og behov bedre at kende - hvilket gør det lettere at leve efter dem.

Nyhedssøgende er ekstra udsatte for stress
Fordi nyhedssøgende mennesker opsøger stimulering er de ekstra udsatte for stress. Nysgerrigheden, som til tider - men ikke altid - er koblet sammen med utålmodighed, kan få dem til at skabe et liv, som er mere krævende end de har ressourcer til at klare. Heldigivis er der mange kvaliteter og fordele ved det nyhedssøgende karaktertræk, og særligt sensitive, der samtidig også er nyhedssøgende får ofte mulighed for at bruge deres sensitive talenter mere aktivt. F.eks. kan man finde disse mennesker blandt studieværter, musikere, freelance journalister, omrejsende sælgere, selvstændige erhvervsdrivende, mennesker i omsorgsfag, kunstnere, forskere og undervisere.

Nogle råd til mennesker, som både er nyhedssøgende og særligt sensitive.
Fremfor alt er det godt at undgå at være for hård ved dig selv, hvis du kommer ud af balance - der skal mindre til for dig end de fleste andre, før du mister balancen - husk det, hvis du selv eller andre dømmer dine handlinger.
Nyd fordelene ved din sammensatte natur. Du har den sensitive dybde. Samtidig er et aktivt BAS system også en kilde til stor entusiasme og en grad af initiativ, som kan gavne og komplettere din sensitivitet og bane vej for dig i en mere udadvendt verden.
Vær meget opmærksom på dit helbred. Du er ekstra udsat for stressrelaterede sygdomme. Den vigtigste opgave for nyhedssøgende og sensitive mennesker er at lære at tøjle det nyhedssøgende karaktertræk og undgå overstimulering. Lær at reducere stress og vær opmærksom på værdien af følelsesmæssig selvbeherskelse. Lær evt. konkrete teknikker, som tiltaler dig. Og fremfor alt - hold ved det, du lærer, og brug det i hverdagen.
Skab en god landingsbane i dit hjem eller et andet sted, hvor du regelmæssigt nærer og tager hånd om dit sensitive behov for fordybelse og nærvær. Som et middel mod stress. På den måde sørger du for, at dit nervesystem regelmæssigt får lov til at komme i god balance, og du undgår kronisk overstimulering.
Krop og sjæl skal kunne følge med i dit liv. Brug evt. andre mennesker som "stop - signaler", hvis du selv har svært ved at genkende grænsen for, hvad du kan magte.
Brug tid på at udvikle tålmodighed og besindighed - på at lære at tøjle din nyhedssøgende side. Det kan give mere kraft og stabilitet til din karakter.
Du har brug for at undgå rutiner, og derfor risikerer du at påtage dig mere i arbejdslivet end du har godt af. Kend din indre grænse i arbejdslivet - og sæt den derefter over for chef og kolleger.
Du kan sagtens have det godt med andre, som ikke er særligt sensitive eller som også er nyhedssøgende - men i det lange løb vil du i dine nære forhold til partner og venner have brug for, at der er rum til og forståelse for din sensitive side. Ellers bliver du overstimuleret og ender med at være "den værste udgave" af dig selv.
Forsøg at lade din sensitive side få mulighed for at træffe nogle flere af beslutningerne i dit liv. Mange lader den nyhedssøgende side træffe de fleste beslutninger, fordi det er den side, som er mest acceptabel og anerkendt i kulturen og de sociale omgivelser. Se hvad der sker, hvis du begynder at leve dit liv, sådan som den sensitive side af dig ønsker det...


Tak for alle bidrag!
Vi har siden sidste nyhedsbrev fået mange mails med forslag til temaer, som kan uddybes i nyhedsbrevet. Vi ser frem til at følge op på de mange gode forslag i kommende nyhedsbreve.

Bedste hilsner

Lise og Martin August

1 kommentar: